Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Eind vorig jaar schreven advocaten Ybo Buruma en Frans Sijbers een artikel in het Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming, waarin zij pleiten voor tuchtrecht voor ambtenaren als oplossing voor het handhavingstekort bij handhavers en toezichthouders. Naar aanleiding van hun pleidooi organiseert het ACLPA op 15 maart een online seminar waar we in discussie gaan.
Kerngegevens van evenement Tuchtrecht voor ambtenaren?
Datum
15 maart 2022
Tijd
15:00 -16:00

Aanleiding voor het pleidooi was de Toeslagenaffaire. Advocaten Ybo Buruma en Frans Sijbers (Wladimiroff Advocaten) hebben gekeken welke (juridische) mogelijkheden er bestaan om 'foute' ambtenaren - ambtenaren die spreken over 'afpakjesdag', discrimineerden op basis van de nationaliteit van de aanvrager, of opzettelijk bewijsstukken niet aan de rechter verstrekten - aan te pakken. Huidige correctiemogelijkheden binnen het strafrecht en het (punitieve) bestuursrecht schieten huns inziens tekort. Zij pleiten daarom voor de (her)invoer van het ambtenarentuchtrecht als mogelijke oplossing voor dit handhavingstekort bij handhavers en toezichthouders.

Naast de twee advocaten treedt Peter van Lochem op als referent:

  • Mr. dr. Peter van Lochem is gepromoveerd jurist en socioloog. Hij was tot mei 2014 rector en directeur van de Academie voor Wetgeving en van de Academie voor Overheidsjuristen. Daarnaast was hij de afgelopen jaren lid van diverse begeleidingscommissies, onder andere bij het onderzoek naar vuurwerk tijdens de jaarwisseling (SMV), naar hyperdynamische besluitvorming (ministerie van BZK) en naar het vliegtuigongeval Turkish Airlines (Onderzoeksraad voor Veiligheid). Ook was hij onlangs lid van de Commissie Evaluatie Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Gerrit Jan Pulles treedt op als moderator:

  • Mr. Gerrit Jan Pulles is advocaat in Amsterdam en doceert sinds 2006 aan de UvA. Als advocaat is hij gespecialiseerd in mensenrechtenrecht, tuchtrecht en beroepsethiek. Hij houdt zich onder meer bezig met (internationaal) gezondheidsrecht, gehandicaptenrecht, sociale en economische rechten en internationale kinderrechten. Gerrit Jan heeft rechten gestudeerd aan de universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Oxford.

Datum en tijd

Dit seminar vindt plaats op 15 maart tussen 15:00 en 16:00 uur. Je kunt via Zoom deelnemen.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor een e-mail te sturen naar togaberoepen-fdr@uva.nl.