Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de afgelopen vijftien jaar is er fors bezuinigd op de rechtspraak. Rechtbanken zijn bedrijven geworden waarin rechters, opgejaagd door het belang van hoge productiecijfers, te weinig tijd hebben om te reflecteren. De oprichting van de Raad voor de Rechtspraak zou bovendien schadelijk zijn voor de rechterlijke onafhankelijkheid. Staat rechtspreken onder druk? Wat verwacht de maatschappij van de rechter en wat is daarvoor nodig? Moet het anders? En kan dat wel?
Kerngegevens van evenement Hoe meer vonnissen, hoe meer geld – rechtspreken in tijden van efficiency
Datum
14 april 2023
Tijd
20:00 -21:30
Locatie
SPUI25

Naar aanleiding van een artikel in De Groene Amsterdammer Rechtspreken onder politieke druk: 35,21 per uitspraak – De Groene Amsterdammer gaat Niels Graaf hierover in gesprek met (voormalige) rechters en rechtswetenschappers. 

Met onder andere:

Annerie Smolders, oud-rechter, onderzoeker en publicist voor onder andere De Groene Amsterdammer 

Ruth de Bock, lid van de Hoge Raad en hoogleraar civiele rechtspleging aan de UvA. Eerder was zijn onder andere rechter te Assen, (senior) raadsheer gerechtshof Leeuwarden en senior raadsheer gerechtshof Amsterdam.  

Paul Bovend’Eert, hoogleraar Staatsrecht aan Radboud Universiteit Nijmegen. Recent verscheen van hem het boek Rechter, rechterlijke organisatie en rechtspraak  

Cyndy Seinen, Rechter Rechtbank Den Haag en buitenpromovenda aan de Vrije Universiteit Amsterdam 

Moderator: Niels Graaf, Universitair Docent Constitutioneel Recht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid Staats- en bestuursrecht, UvA 

SPUI25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam